Θηλώματα στο σώμα: αιτίες εμφάνισης και μέθοδοι θεραπείας

Papilloma στο ανθρώπινο σώμα

Τα θηλώματα στο σώμα εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος. Στην ενήλικη ζωή, ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) μπορεί να βρεθεί στους περισσότερους ανθρώπους. Βρίσκεται σε αδρανή φάση. Υπό την επίδραση παραγόντων προδιάθεσης, ο HPV ενεργοποιείται από βλάβη του δέρματος και εμφανίζονται χαρακτηριστικές αναπτύξεις θηλώματος. Πολλά από αυτά δεν είναι επικίνδυνα και είναι μόνο ένα καλλυντικό ελάττωμα. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσδιοριστεί γιατί τα θηλώματα εμφανίζονται στο σώμα και εάν σχετίζονται με ογκολογική διαδικασία.

Ορισμένα στελέχη HPV προκαλούν κακοήθη υπερπλασία ιστών. Λόγω του κινδύνου ανάπτυξης ογκολογικών νεοπλασμάτων, ανεξάρτητα από την αιτία της εμφάνισης θηλωμάτων στο σώμα, η θεραπεία πραγματοποιείται κυρίως με χειρουργικές μεθόδους. Όταν συμβαίνει ανάπτυξη του δέρματος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Εάν βρεθεί νεοπλασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, επισκεφτείτε έναν αφροδισιολόγο. Ένας ειδικός μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς τι προκαλεί θηλώματα στο σώμα και στους βλεννογόνους, να εντοπίσει το στέλεχος του HPV και να προσδιορίσει τον ογκογόνο κίνδυνο.

Τα θηλώματα στα χείλη

Ποια θηλώματα μπορούν να εμφανιστούν στο σώμα;

Εξωτερικά, το θηλώδες μοιάζει με μια καυτή ανάπτυξη που εκτείνεται πέρα ​​από το ανώτερο στρώμα του δέρματος. Το νεόπλασμα έχει συχνά ένα λεπτό στέλεχος. Τα θηλώματα στο σώμα μπορούν να τακτοποιηθούν μεμονωμένα ή σε ομάδες. Μοιάζεις με μανιτάρι. Το χρώμα τους διαφέρει μόνο ελαφρώς από το υγιές δέρμα. Συχνά, τα θηλώματα στο σώμα και στη φωτογραφία είναι διαφορετικά. Υπάρχουν πολλές εικόνες νεοπλασμάτων στο δίκτυο που αξίζει να εξεταστούν για να καταλάβουμε τουλάχιστον κατά προσέγγιση εάν θα πάμε στο γιατρό. Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε πώς μοιάζουν τα θηλώματα στο σώμα και πώς - για παράδειγμα, moles ή μελανώματα. Αλλά μόνο ένας γιατρός μπορεί να κάνει μια ακριβή διάγνωση.

Κοινοί τύποι θηλωμάτων στο σώμα:

 • απλό ή χυδαίο - μοιάζουν με στρογγυλεμένα οζίδια που εμφανίζονται πιο συχνά στα χέρια, βρίσκονται σε ομάδες και εντοπίζονται κυρίως στην παιδική ηλικία.
 • επίπεδες ή νεανικές - οι ελαφρώς ανυψωμένοι βλατίδες έχουν λεία επιφάνεια, εμφανίζονται στο δέρμα των άκρων ή των βλεννογόνων.
 • πελματιαίο - μοιάζει με πυκνά οζίδια, καλυμμένα με κρούστα κερατίνης στην κορυφή, μπορεί να προκαλέσει οδυνηρές αισθήσεις όταν περπατάτε.
 • σαν νήμα - μικρές, σαρκώδεις εξελίξεις σε διαμήκη μορφή, οι οποίες στα γηρατειά εμφανίζονται πιο συχνά στο δέρμα του λαιμού και του προσώπου, μπορεί να υποστούν βλάβη και να φλεγμονή κατά την υγιεινή.
 • Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων - Αυτός ο τύπος κονδυλωμάτων είναι ο πιο επικίνδυνος, καθώς προκαλείται από στελέχη του HPV με υψηλό ογκογόνο κίνδυνο. Εξωτερικά, τα νεοπλάσματα μοιάζουν με ένα σύμπλεγμα κουνουπιδιού, εμφανίζονται στο περίνεο, στα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών και μπορούν να επηρεάσουν την ουροδόχο κύστη και τον τράχηλο.

Κοινές αιτίες θηλωμάτων στο σώμα

Ο κύριος λόγος που τα θηλώματα εμφανίζονται στο σώμα είναι η είσοδος του ιού του θηλώματος μέσω μικρών δερματικών βλαβών ή αυτο-μόλυνσης κατά το ξύρισμα και την καθημερινή υγιεινή.

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη θηλωμάτων από νεοπλάσματα:

Θηλώματα στο λαιμό
 • ασυνεχής οικεία ζωή
 • οξείες και χρόνιες ουρογεννητικές λοιμώξεις, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στα γεννητικά όργανα και το δέρμα του περινέου.
 • ορμονικές διαταραχές;
 • σοβαρή μείωση της ανοσίας.
 • συνεχές τραύμα στο δέρμα και στους βλεννογόνους.

Τις περισσότερες φορές, τα άτομα με θηλώματα στο σώμα τους έχουν χρόνια πορεία λοξοτομικής λοίμωξης. Ο ιός παραμένει απαρατήρητος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά από μείωση της ανοσίας, ενεργοποιείται ο HPV. Σοβαρές μολυσματικές ασθένειες, προηγούμενες επεμβάσεις, ακτινοβολία, εργασία κάτω από δυσμενείς συνθήκες, συνεχές στρες, έντονο σωματικό και ψυχο-συναισθηματικό στρες και η κακή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι αιτίες των θηλωμάτων στο σώμα στις γυναίκες συχνά σχετίζονται με ορμονικές αλλαγές στο σώμα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή της εγκυμοσύνης. Οι διακυμάνσεις στην αναλογία των ορμονών του φύλου δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ενεργή αναπαραγωγή του HPV και της υπερπλασίας των ιστών. Σε κίνδυνο είναι οι γυναίκες με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, τα οποία μεταδίδονται κυρίως μέσω στενής επαφής με ένα άτομο που έχει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και θηλώματα στο σώμα

Ο κύριος κίνδυνος των θηλωμάτων στο σώμα είναι ο κίνδυνος κακοήθειας από νεοπλάσματα. Στις γυναίκες, τα θηλώματα μπορεί να προκαλέσουν μια τεράστια ασθένεια - τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 16 και 18 HPV είναι υπεύθυνοι για αυτήν την παθολογία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περισσότερες από 500. 000 γυναίκες σε ηλικία εργασίας αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως κάθε χρόνο. Οι μισοί από αυτούς αναζητούν ιατρική βοήθεια ακόμη και στα τελευταία στάδια της νόσου, όταν μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να τους βοηθήσουμε να ανακάμψουν πλήρως. Κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει τι είναι ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος, πώς μπαίνει στο ανθρώπινο σώμα και πώς να προστατευθεί από κακοήθη υπερπλασία του τραχήλου της μήτρας.

Εάν εμφανιστούν θηλώματα στο σώμα, πρέπει να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη διάγνωση προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές συννοσηρότητες του ουρογεννητικού. Ο HPV μπορεί να προκαλέσει υπερπλασία του τραχήλου της μήτρας. Εάν μια γυναίκα δεν κάνει προληπτικές εξετάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα μάθει για την παρουσία θηλωμάτων στα γεννητικά όργανα και, ενδεχομένως, παραβλέπει την ανάπτυξη κακοήθους σχηματισμού.

Εάν βρεθούν θηλώματα στο σώμα, συνιστώνται οι ακόλουθες δοκιμές:

 • Πληκτρολόγηση ιού χρησιμοποιώντας διαγνωστικά PCR.
 • στους άνδρες, πάρτε επιχρίσματα από τον τράχηλο και την ακροποσθία
 • ανοσολογική ανάλυση;
 • εξετάσεις αίματος για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
 • βιοψία, κυτταρολογία και ιστολογία ιστών.

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της έρευνας μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους πιθανούς κινδύνους της νόσου και να κατανοήσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τα θηλώματα στο σώμα για να εξαλείψουμε πλήρως τα νεοπλάσματα και να αποτρέψουμε την επανεμφάνισή τους στο μέλλον.

Σημαντικό! Ο HPV δεν έχει ουσιαστικά συμπτώματα. Το νεόπλασμα δεν εκδηλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μικρές αναπτύξεις στο δέρμα δεν προκαλούν δυσφορία, αλλά εάν τραυματιστούν μπορούν να φλεγμονώσουν και να γίνουν καρκινικά.

Τα συνηθισμένα θηλώματα στο σώμα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα εάν τραυματίζονται συχνά και εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Τέτοια νεοπλάσματα πρέπει να αφαιρεθούν εγκαίρως για να αποφευχθεί η μαγνητοποίηση των ιστών υπό την επήρεια αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία και δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Πώς εξαπλώνεται ο ιός των θηλωμάτων

Η κύρια διαδρομή που διαδίδει ο HPV είναι μέσω στενών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των στοματικών και πρωκτικών επαφών. Ο ιός θηλώματος συχνά διαγιγνώσκεται στο πλαίσιο οξέων και χρόνιων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων σε άτομα που έχουν στενές σχέσεις με διαφορετικούς συντρόφους.

Ωστόσο, ο ιός θηλώματος μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω στενών οικιακών επαφών, κατεστραμμένου δέρματος και βλεννογόνων. Τα νεογέννητα μωρά μπορούν να μολυνθούν από μια μητέρα που έχει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, μια μορφή μόλυνσης από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος. Το παιδί μολύνεται όταν περνά μέσα από το κανάλι γέννησης μιας γυναίκας. Ο HPV επηρεάζει το δέρμα και τους βλεννογόνους, προκαλώντας κονδυλώματα, θηλώματα και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Η δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη του HPV. Όσο ασθενέστερο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος ενός ατόμου να προσβληθεί από έναν ιό ανθρώπινου θηλώματος. Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ορμονικές διαταραχές, εξασθενημένο σώμα, έγκυες γυναίκες και παιδιά και άτομα με χρόνιες ουρογεννητικές λοιμώξεις διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο.

Αρχές θεραπείας των θηλωμάτων στο σώμα

Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει το διορισμό αντιιικών φαρμάκων που καταστέλλουν την ενεργή αναπαραγωγή του HPV. Ωστόσο, τέτοια κεφάλαια χρησιμοποιούνται συχνά ως μέρος της σύνθετης θεραπείας πριν ή μετά την ελάχιστα επεμβατική απομάκρυνση των θηλωμάτων. Τα ειδικά αντιιικά φάρμακα επιβραδύνουν την αναπαραγωγή του ιού του θηλώματος και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου στο μέλλον.

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος κακοήθειας των ιστών. Ο ιδανικός χρόνος για θεραπεία είναι οι πρώτοι μήνες μετά την εμφάνιση νεοπλασμάτων. Η θεραπευτική πορεία περιλαμβάνει επίσης τη χρήση ανοσοδιεγερτικών παραγόντων που υποστηρίζουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτρέπουν συχνές επιδείξεις της νόσου. Η επαναλαμβανόμενη πορεία μιας λοίμωξης με τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος μπορεί να συνοδεύεται από το σχηματισμό θηλωμάτων όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στα γεννητικά όργανα, στα ουροποιητικά όργανα και στον στοματικό βλεννογόνο. Αυτή η πορεία της νόσου είναι τυπική για άτομα που έχουν υποστεί πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, παρατεταμένες μολυσματικές ασθένειες και ορμονικές διαταραχές.

Χειρουργική αφαίρεση θηλωμάτων από το σώμα

Η χειρουργική θεραπεία για θηλώματα στο σώμα είναι μια κλασική επιλογή που λειτουργεί καλύτερα για τους περισσότερους ασθενείς. Μετά από εξέταση και λήψη διαγνωστικών δεδομένων, ο γιατρός θα επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο για την αφαίρεση του νεοπλάσματος.

Κύριες ενδείξεις για την αφαίρεση των θηλωμάτων από το σώμα:

Θηλώματα στο δέρμα
 • ενεργή ανάπτυξη των θηλωμάτων
 • η εμφάνιση νεοπλασμάτων σε μέρη όπου συχνά έχουν υποστεί βλάβη και φλεγμονή.
 • χρόνια πορεία λοίμωξης από ιό ανθρώπινου θηλώματος, τακτικές παροξύνσεις.
 • υψηλός ογκογόνος κίνδυνος, ιστορικό προδιάθεσης για κακοήθη νεοπλάσματα.
 • η εμφάνιση του πόνου στην περιοχή των θηλωμάτων, οι αλλαγές στο χρώμα και το σχήμα των νεοπλασμάτων.

Οι αναμενόμενες τακτικές ασκούνται από ειδικούς όταν τα θηλώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Συχνά οι θηλώδεις αναπτύξεις εξαφανίζονται μόνες τους αμέσως μετά τον τοκετό και την αποκατάσταση των επιπέδων ορμονών σε μια γυναίκα.

Τρόποι αφαίρεσης θηλωμάτων από το σώμα

Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αφαίρεσης των θηλωμάτων στο σώμα σας επιτρέπουν να απαλλαγείτε από τη νεοπλασία σχεδόν χωρίς αίμα, προκειμένου να διατηρήσετε το μεγαλύτερο μέρος του υγιούς δέρματος. Εάν δεν υπάρχει κίνδυνος κακοήθειας ιστών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες χειρουργικές μέθοδοι:

 • Θεραπεία ραδιοκυμάτων (αφαίρεση κονδυλωμάτων γεννητικών οργάνων με ραδιο μαχαίρι).
 • cryodestruction (καύση κονδυλωμάτων με υγρό άζωτο χαμηλής θερμοκρασίας);
 • πήξη λέιζερ (εξάτμιση παθολογικών νεοπλασμάτων με λέιζερ);
 • Ηλεκτροπηξία (εφαρμογή ρεύματος υψηλής συχνότητας).

Η κλασική χειρουργική αφαίρεση με ένα νυστέρι χρησιμοποιείται για βλάβες μεγάλου ιστού και σοβαρή θηλωμάτωση. Ωστόσο, οι ειδικοί προτιμούν ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας όποτε είναι δυνατόν. Συνήθως, τα θηλώματα αφαιρούνται από το σώμα με λέιζερ. Αυτή η μέθοδος χαρακτηρίζεται από ελάχιστη ζημιά, δεν αφήνει σημάδια και κηλίδες στο δέρμα. Το λέιζερ έχει αντιφλεγμονώδη δράση που επιτρέπει ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση με ελάχιστο κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης.

Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή ραδιοκυμάτων που αφαιρεί τη νεοπλασία χωρίς επαφή με τοπική αναισθησία. Κάτω από τη δράση των ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας, οι δομές του νεοπλάσματος καταστρέφονται και οι παθολογικοί ιστοί εξατμίζονται, η πήξη τους λαμβάνει χώρα - ένα είδος "σφραγίδας" που αποτρέπει την αιμορραγία από την πληγή.

Η θεραπεία των θηλωμάτων με κρυοκαταστολή είναι ευρέως διαδεδομένη. Η τεχνική βασίζεται στη χρήση υγρού αζώτου, το οποίο παγώνει όλα τα στρώματα του νεοπλάσματος, μετά το οποίο το θηλώματα εξαφανίζεται και, μετά από μερικούς μήνες, μόνο ένα ανεπαίσθητο μικρό σημείο εμφανίζεται στη θέση του. Η ηλεκτροπηξία χρησιμοποιείται για την αφαίρεση μεμονωμένων θηλωμάτων. Χρησιμοποιώντας ένα βρόχο ηλεκτροπηκτικού, ο γιατρός κόβει το πόδι του θηλώματος, καίει τη βάση του και σφραγίζει τον ιστό για να αποτρέψει την αιμορραγία.

Οι χειρουργικές μέθοδοι για να απαλλαγείτε από κονδυλώματα και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων χρησιμοποιούνται μόνο σε ιατρική εγκατάσταση. Για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση των θηλωμάτων, συνταγογραφείται αντιιική θεραπεία. Συνιστάται επίσης σε άτομα με θηλώματα να βλέπουν ειδικούς και να κάνουν εξετάσεις σε τακτική βάση. Οι γυναίκες που είχαν αφαιρεθεί τα θηλώματα, ειδικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πρέπει να κάνουν επιχρίσματα και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις 2-3 φορές το χρόνο.