Θηλώματα στο σώμα: αιτίες και μέθοδοι θεραπείας

Τα θηλώματα στο σώμα είναι ένα σύμπτωμα του HPV (ανθρώπινος ιός θηλώματος). Η ασθένεια είναι μεταδοτική. Όταν ένα παθογόνο εισέρχεται στο σώμα, δεν επηρεάζεται μόνο το δέρμα, αλλά και οι βλεννογόνοι. Τα θηλώματα καλούνται ευρέως κονδυλώματα. Τα νεοπλάσματα διαφέρουν σε σχήμα και μέγεθος. Τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται ως οζίδια. Το ελάχιστο μέγεθος ενός τέτοιου νεοπλάσματος είναι 1 mm, το μέγιστο μέγεθος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 2 cm.

Τα θηλώματα και οι τύποι τους

οι λόγοι για την εμφάνιση θηλωμάτων στο ανθρώπινο σώμα

Τα θηλώματα των ποδιών είναι επικίνδυνα. Όταν τραυματίζεται, εμφανίζεται αιμορραγία, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, ο κονδυλώνας είναι μπεζ και γίνεται καφέ με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν 80 τύποι θηλωμάτων στη φύση. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι δυνατό, το σώμα μπορεί να αντισταθεί στη μόλυνση από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματοςΔιαφορετικά, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Οι κονδυλωμάτων είναι:

  1. Απλό.Στην εμφάνιση μοιάζουν με κώνους, στη δομή τους είναι πυκνοί. Η μέση διάμετρος ενός απλού κονδυλώματος είναι 1 mm. Τα νεοπλάσματα χαρακτηρίζονται από κερατινοποιημένη επιφάνεια. Τις περισσότερες φορές σέρνονται στο λαιμό, το στομάχι, την πλάτη, τα χέρια, τα πόδια και τις μασχάλες.
  2. Plantar.Αυτά τα κονδυλώματα μεγαλώνουν με ένα περιθώριο. Βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια των ποδιών. Τέτοιοι σχηματισμοί εμφανίζονται αμέσως σε πολλά κομμάτια.
  3. επίπεδο.Τα νεοπλάσματα έχουν διαφορετικό σχήμα. Υπάρχουν πολυγωνικά και επίπεδα θηλώματα. Τα τελευταία έχουν μπεζ χρώμα και εμφανίζονται σε όλο το σώμα.
  4. Filiform (κονδυλώματα).Αυτά είναι μικροσκοπικά κονδυλώματα. Είναι πιο συχνές σε άτομα άνω των 40 ετών. Νέες αναπτύξεις εμφανίζονται στη βουβωνική χώρα, στις μασχάλες. Σε ηλικιωμένους, μπορούν να σχηματιστούν μπροστά στα μάτια μας.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 9 στα 10 άτομα είναι φορείς HPV. Εάν βρεθεί θηλώματα, θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις για να προσδιορίσετε τον τύπο του ιού. Τα κονδυλώματα απαιτούν επαρκή θεραπεία. Δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε μόνοι σας, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μιας διαδικασίας μόλυνσης.

Στη λαϊκή ιατρική, υπάρχουν πολλές θεραπείες για την απαλλαγή από τη νεοπλασία. Χρησιμοποιούνται χωρίς αλλεργίες και μόνο με την έγκριση γιατρού. Βασικά, τα θηλώματα αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, ορισμένοι από τους τύπους του μπορεί να γίνουν κακοήθεις (κακοήθεις). Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται κατάργηση έκτακτης ανάγκης.

Πώς λαμβάνει χώρα η μόλυνση;

Ο HPV μεταδίδεται σεξουαλικά. Οι βλεννογόνοι μεμβράνες των γεννητικών οργάνων είναι ένας δίαυλος για μόλυνση. Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα μολύνονται μέσω επαφής και επαφής με το νοικοκυριό όταν μοιράζονται μια πετσέτα. Ένας κονδυλώνας εμφανίζεται όταν ο ανθρώπινος ιός θηλώματος εισέρχεται στο σώμα. Σε αυτήν την περίπτωση, επηρεάζεται το βασικό στρώμα του επιθηλίου. Το κελί στο οποίο εισήλθε ο ιός μπορεί να είναι καλοήθη ή κακοήθη.

Τα θηλώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από τον τύπο και το σχήμα τους. Η λοίμωξη μπορεί να ζήσει στο σώμα για αρκετά χρόνια και να εκδηλωθεί όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Συχνά σχηματίζονται κονδυλώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν το σώμα εξασθενεί. Το παρατεταμένο κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το συχνό στρες επηρεάζουν την ασυλία. Εάν ένα άτομο αλλάξει σεξουαλικούς συντρόφους ή ακολουθεί έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι υψηλότερος.

Η λοίμωξη από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος δεν προκαλεί πάντα καρκίνο: οι τύποι 6, 11, 42 και 44 έχουν χαμηλό ογκογόνο τύπο. Κακοήθη κονδυλώματα εμφανίζονται ως επίπεδη οθόνη. Ο εκφυλισμός των καλοήθων κυττάρων διαρκεί 15 χρόνια. Όταν ο ασθενής καπνίζει, πίνει αλκοόλ και πάσχει από άγχος, η παθολογική διαδικασία επιταχύνεται. Τα θηλώματα πρέπει να παρακολουθούνται για να αποφευχθεί ο καρκίνος. Απαγορεύεται η καταστροφή τους. Όταν το νεόπλασμα φτάσει σε ένα εντυπωσιακό μέγεθος, είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στην αφαίρεσή του.

Θεραπεία κονδυλωμάτων

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον HPV. Ο ιός υπάρχει στο σώμα για ζωή. Για να επιτύχει παλινδρόμηση, ο γιατρός συνταγογραφεί φάρμακα που αυξάνουν την ανοσία. Η θεραπεία με HPV πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Εάν πρέπει να αφαιρέσετε τις καταθέσεις, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό. Απαγορεύεται αυστηρά η αφαίρεση του κονδυλώματος με νήμα ή η χρήση άλλων αμφισβητήσιμων μεθόδων.

Θεραπεία με λέιζερ

Οι κονδυλωμάτων συχνά αφαιρούνται με λέιζερ. Η συσκευή δεν προκαλεί τραυματισμούς και αποτρέπει την αιμορραγία. Δεν υπάρχουν σημάδια στο δέρμα μετά τη θεραπεία με λέιζερ. Ο ασθενής αναρρώνει μέσα σε ένα μήνα. Η συνεδρία αποτελείται από διάφορες φάσεις. Η αναισθησία γίνεται πρώτα. Ο γιατρός παίρνει έπειτα ένα κομμάτι ιστού για ιστολογική εξέταση. Η διάρκεια αυτής της θεραπείας είναι 2 λεπτά. Με τη βοήθεια μιας καινοτόμου συσκευής, είναι δυνατή η απομάκρυνση υγρών από παθολογικούς ιστούς, ως αποτέλεσμα του οποίου καίγεται ο κονδυλώνας.

Εάν υπάρχουν πολλαπλά θηλώματα, η θεραπεία με λέιζερ διαρκεί 20 λεπτά. Αφού ολοκληρωθεί ο χειρισμός, ο γιατρός αντιμετωπίζει το δέρμα με αντισηπτικό. Εάν το νεόπλασμα δεν ξεπερνούσε τα 2 cm, ο ασθενής αναρρώνει για 10 ημέρες. Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από την ανοσία. Για να αποφύγετε επιπλοκές, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού.

Ο τόπος όπου βρισκόταν το θηλώμα αντιμετωπίζεται με λαμπρό πράσινο ή υπερμαγγανικό κάλιο. Μετά τη θεραπεία με λέιζερ, απαγορεύεται η χρήση χονδροειδών πετσετών και τρίψτε το δέρμα με πετσέτες. Είναι αδύνατο να αφαιρεθούν οι σχηματισμένες κρούστες, διαφορετικά θα προκληθεί αιμορραγίαΠρέπει να αρνηθείτε να επισκεφθείτε το λουτρό και την πισίνα για 15 ημέρες. Δεν συνιστάται το κολύμπι στη θάλασσα. Προστατέψτε το δέρμα σας από το άμεσο ηλιακό φως.

Cryodestruction

Με αυτήν τη μέθοδο, ο προσβεβλημένος ιστός παγώνει και αφαιρείται περαιτέρω. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός χρησιμοποιεί μια συσκευή που φυσάει κρύο αέρα. Τα θηλώματα αφαιρούνται χειροκίνητα ή από υλικό. Η συσκευή ωθεί το νεόπλασμα τροφοδοτώντας κρύο αέρα. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματος. Εάν υπάρχει κονδυλώματος, η κρυοαφαίρεση διαρκεί 2 λεπτά.

Για την αφαίρεση του θηλώματος με μη αυτόματο τρόπο, ο γιατρός παίρνει ένα στυλεό εμποτισμένο με υγρό άζωτο και το εφαρμόζει στο σχηματισμό. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα χαρακτηριστικά του δέρματος αλλάζουν - γίνεται λευκό, πυκνότερο και λιγότερο ευαίσθητο. Η Cryodestruction προκαλεί μια ήπια αίσθηση καψίματος. Αφού επουλωθεί η πληγή, στη θέση του σχηματίζονται φυσαλίδες υγρού. Μετά από μια μέρα, εμφανίζεται μια κηλίδα και μετά από 6 εβδομάδες το δέρμα αποκαθίσταται πλήρως.

Η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση των στενών κονδυλωμάτων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όπως και άλλοι, ανακουφίζει τη νεοπλασία, αλλά δεν είναι φάρμακο που βοηθά να απαλλαγούμε από τον HPV.

Ηλεκτροπηξία

Ο γιατρός χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια υψηλής συχνότητας για να αφαιρέσει κονδυλώματα. Ελλείψει αντενδείξεων, η διαδικασία δίνει καλά αποτελέσματα και ελάχιστες παρενέργειες.

Ακτινοχειρουργική θεραπεία

Αυτή η μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την τυπική λειτουργία. Ένα άτομο γρήγορα ξεφορτώνεται το θηλώματα, μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπής του.

Εάν ο κονδυλώνας είναι οδυνηρός και αιμορραγεί, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής πρέπει να δει αμέσως έναν γιατρό. Για να επιτευχθεί επούλωση του δέρματος και παλινδρόμηση της νόσου, ο γιατρός συνταγογραφεί φάρμακα. Η κατεστραμμένη περιοχή αντιμετωπίζεται με αντισηπτικό.

Θεραπεία στο σπίτι

Εάν βρεθεί θηλώματα, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ με 5 σταγόνες ξινό χυμό μήλου, σελαντίνη και πικραλίδα. Ο χυμός πατάτας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κονδυλωμάτων. Εφαρμόζεται στην πληγείσα επιφάνεια και διατηρείται όλη τη νύχτα. Τα θηλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με χυμό Kalanchoe. Η θεραπεία με λαϊκές μεθόδους στο σπίτι περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πάρτε χάπια

Όταν εισέρχονται ιοί στο σώμα, παράγεται ιντερφερόνη. Αυτό το στοιχείο καταπολεμά τον ιό HPV. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί, οι ιοί πολλαπλασιάζονται ενεργά, αλλά το σώμα δεν τους αντιστέκεται. Για να επιτύχετε την υποχώρηση της νόσου, πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολύπλοκες μεθόδους θεραπείας. Τα δισκία έχουν αντιιική δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν ο ασθενής βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή, δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τις διαδικασίες που αναφέρονται παραπάνω. Τα άτομα που αρνούνται να πάρουν το χάπι είναι πιο πιθανό να υποτροπιάσουν.

Θεραπεία των θηλωμάτων με σαπούνι πλυντηρίου

Το σαπούνι ρούχων έχει ήπια επίδραση στους παθολογικούς ιστούς, εξαλείφει τον κνησμό και το κάψιμο. Εάν χρησιμοποιείτε μια θεραπεία για τα θηλώματα, θα αποτρέψει τις φλεγμονώδεις διεργασίες και επίσης θα στεγνώσει τους παθολογικούς ιστούς. Το σαπούνι πλυντηρίου έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Εάν όμως υπάρχουν ενδείξεις φλεγμονής, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Εάν η ανάπτυξη είναι ξηρή και φυσική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα διάλυμα σαπουνιού. Δεν χρησιμοποιείται εάν το κονδυλώματος αλλάξει σχήμα ή σκουραίνει. Το σαπούνι σας επιτρέπει να μειώσετε τα θηλώματα χωρίς να καταστρέψετε το δέρμα. Για να αφαιρέσετε το νεόπλασμα, πρέπει να υγράνετε ένα κομμάτι σε νερό και να θεραπεύσετε την πληγείσα περιοχή. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε μικρά απορρίμματα χωρίς αιχμηρές άκρες. Είναι σημαντικό να μην τραυματίσετε το δέρμα ή υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Ένα μείγμα με βάση το σαπούνι παρασκευάζεται για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων. Αλέθουμε πρώτα το κρεμμύδι και μετά το σαπούνι. Τα συστατικά αναμιγνύονται σε ίσες αναλογίες. Το μείγμα τοποθετείται σε ψυγείο και χρησιμοποιείται κάθε δεύτερη μέρα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 10 ημέρες.

Εφαρμογές καστορέλαιο

Το καστορέλαιο περιέχει ρικινικό οξύ, το οποίο καταστέλλει τον ιό. Εάν χρησιμοποιήσετε σωστά το προϊόν, το νεόπλασμα θα αρχίσει να στεγνώνει και θα εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου. Ένα ροζ σημείο παραμένει στην περιοχή του θηλώματος, το οποίο εξαφανίζεται μετά από 2 μήνες. Ένα βαμβακερό ταμπόν υγραίνεται με καστορέλαιο, το δέρμα σκουπίζεται δύο φορές. Για να εξαφανιστεί το νεόπλασμα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε το προϊόν κάθε μέρα για ένα μήνα. Υπάρχει μια άλλη μέθοδος: βάλτε μερικές σταγόνες λαδιού στον ακροχορδώνιο, βάλτε ένα λουράκι σε αυτό, αλλά για να μην πιέσετε το θηρίωμα. Η διαδικασία εκτελείται δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα. Αυτό το προϊόν σπάνια προκαλεί αλλεργίες. Εάν είστε υπερευαίσθητοι στο καστορέλαιο, θα πρέπει να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε.

Σημαντικές πληροφορίες

Εάν μια γυναίκα εμφανίσει κακοήθη νεόπλασμα, τόσο πιθανότερο είναι να έχει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου. Ένας ογκολόγος εμπλέκεται στη θεραπεία του HPV. Πρώτον, ο γιατρός εξετάζει τον κονδυλώματος και στη συνέχεια συνταγογραφεί εξετάσεις. Ως αποτέλεσμα της έρευνας, προσδιορίζεται ο τύπος του ιού. Ο ειδικός εκτιμά τον κίνδυνο μιας κακόβουλης διαδικασίας. Εάν είναι απαραίτητο, απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις. Με βάση τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα επιλέξει μια μέθοδο θεραπείας του ιού του θηλώματος.

Τα θηλώματα σε οικεία μέρη προκαλούν περισσότερη δυσφορία και είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούν. Αυτές οι αυξήσεις αποτελούν ένδειξη HPV ή ένδειξη σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου.