Θεραπεία HPV

Εμβολιασμός κατά του HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων) για την πρόληψη ασθενειών

Η μόλυνση από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου είναι μία από τις πιο κοινές παγκοσμίως. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το πρόβλημα σπάνια συζητείται ανοιχτά στην κοινωνία και έρχεται στο γιατρό στα τελευταία στάδια της νόσου. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι ένας ιός που έχει ήδη εισέλθει στο σώμα δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ο μόνος τρόπος για να προστατευτείτε από αυτό είναι να εμβολιαστείτε εγκαίρως.

Τι είναι ο HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας μη ανεπτυγμένος ιός DNA που είναι σχετικά μικρός σε μέγεθος και απλός στη δομή του. Ο HPV ανέχεται υψηλές θερμοκρασίες, υπεριώδεις ακτίνες, αιθέρες, χλωροφόρμιο και χημικές ουσίες. Η δραστηριότητα του ιού εξουδετερώνεται με ακτίνες Χ.

Ο HPV δεν είναι ένας συγκεκριμένος ιός, αλλά μια μεγάλη ομάδα παθογόνων, γενετικά ετερογενών μολυσματικών παραγόντων διαφόρων τύπων. Υπάρχουν περίπου 600 από αυτούς στη φύση, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους ιούς εξαπλώνονται μόνο στα ζώα και είναι απόλυτα ασφαλείς για τον άνθρωπο. Από το συνολικό αριθμό των HPV, μόνο περίπου εκατό επηρεάζουν το επιθήλιο και τους βλεννογόνους στους ανθρώπους. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο ιός μεταδίδεται σεξουαλικά. Διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία και τη συμπεριφορά ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα μόλυνσης.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με τον HPV είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Τα έγγραφα που μας παραδόθηκαν αναφέρουν κονδυλώματα στα χέρια και τα πέλματα των ποδιών και θηλώματα στα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, η ικανότητα επιρροής στην εξάπλωση του ιού δεν προέκυψε μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, μαζί με την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του HPV. Οι εργασίες για την ανάπτυξη εμβολίων εντάθηκαν μετά τη σύνδεση μεταξύ των ιογενών λοιμώξεων και της ανάπτυξης κακοήθων όγκων, ιδιαίτερα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Όλοι οι γνωστοί στην ιατρική ανθρώπινοι ιοί θηλωμάτων χωρίζονται σε τύπους, ανάλογα με το αν είναι καρκινογόνοι. Σύμφωνα με την ταξινόμηση που προτείνει ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), υπάρχουν 3 ομάδες υψηλού κινδύνου HPV:

 • Ομάδα 1 - υψηλός κίνδυνος καρκίνου,
 • Ομάδα 2Α - πιθανός κίνδυνος καρκινογένεσης,
 • Ομάδα 2Β - πιθανός κίνδυνος καρκινογένεσης.

Περίπου 14 τύποι ανθρώπινου ιού θηλώματος είναι ογκογόνοι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Οι ιοί τύπου 16 και 18 ευθύνονται για το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η διαδικασία μόλυνσης κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από τον HPV δεν έχει τυπική φλεγμονώδη απόκριση επειδή είναι ο μόνος ιός που μελετήθηκε και δεν εισέρχεται στο αίμα ενός μολυσμένου ατόμου. Ο HPV διαπερνά το βασικό στρώμα της επιδερμίδας μέσω των βλεννογόνων. Είναι το κατώτερο στρώμα του δέρματος, το οποίο αποτελείται από κύτταρα που μπορούν να διαιρεθούν. Η συνεχής διαδικασία διαίρεσης εξασφαλίζει γρήγορη ανανέωση του δέρματος.

Η περίοδος επώασης για λοίμωξη από ιό ανθρώπινου θηλώματος είναι κατά μέσο όρο 3 μήνες. Επιπλέον, η ασθένεια προχωρά σε τρεις μορφές:

 • λανθάνουσα (λανθάνουσα), όταν ένα άτομο δεν έχει κλινικά συμπτώματα, αλλά γίνεται φορέας του ιού και αρχίζει να μολύνει τους σεξουαλικούς συντρόφους του.
 • υποκλινικό με ελάχιστα συμπτώματα ανάλογα με τον ορότυπο του ιού.
 • κλινική (εκδηλωμένη) με έντονα εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Σπουδαίος!Η ιογενής λοίμωξη και η ασθένεια δεν είναι το ίδιο πράγμα. Σε νεαρή ηλικία, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί με πλήρη ταχύτητα, είναι σε θέση να απομακρύνει το παθογόνο από το σώμα από μόνο του. Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, ο έλεγχος HPV πραγματοποιείται μόνο μετά από 30 χρόνια, επειδή δεν ήταν καταληκτικός εκ των προτέρων.

Μόλις ο ιός βρίσκεται σε ένα υγιές κύτταρο, ο ιός αρχίζει να παράγει το δικό του DNA σε αυτό. Τα κύτταρα αλλάζουν μορφολογικά, αναπτύσσονται και μετατρέπονται σε κονδυλώματα, κονδυλώματα και άλλους σχηματισμούς δέρματος.

Σε ένα μολυσμένο κύτταρο, ο ιός υπάρχει σε δύο μορφές:

 • καλοήθη - έξω από το χρωμόσωμα των κυττάρων,
 • κακοήθης - όταν το DNA του ιού εισάγεται στο γονιδίωμα του κυττάρου.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου

 • Ο HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις υποανάπτυκτες χώρες.
 • Τα σωματίδια του ιού είναι τόσο μικροσκοπικά που ακόμη και το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100% από τη μόλυνση κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Περίπου το 75% των ανθρώπων μολύνονται κατά τη διάρκεια μίας σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό.
 • Οι περισσότεροι από τους μολυσμένους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 24 ετών · η κύρια ομάδα κινδύνου είναι οι νέοι μεταξύ 17 και 33 ετών.
 • Ο κίνδυνος μόλυνσης σχετίζεται άμεσα με την ανοσολογική κατάσταση: Εάν η ανοσία εξασθενήσει, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πιθανότητα μόλυνσης αυξάνεται κατακόρυφα.
 • Ο ίδιος ο HPV δεν είναι θανατηφόρος ασθένεια και υπάρχει κίνδυνος θανάτου εάν τα νεοπλάσματα μετατραπούν σε κακοήθεις όγκους.

Κλινικά, ο HPV εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους:

 • Κοινά κονδυλώματα στο πίσω μέρος των χεριών, των ποδιών, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Κονδυλώματα με μακρύ νήμα στους βραχίονες (κονδυλώματα χασάπης).
 • Μια ομάδα επίπεδων κονδυλωμάτων που ανυψώνονται ελαφρώς πάνω από το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων στην άκρη της τριχοφυΐας στο δέρμα των πήχεις.
 • Κληρονομική νόσος Lewandowski-Lutz. Εκδηλώνεται με μεγάλο αριθμό μικρών σκοτεινών κονδυλωμάτων ή έντονη μελάγχρωση.
 • Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στον κολπικό βλεννογόνο και τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα.

Ο HPV επηρεάζει το επιθήλιο του δέρματος και τους βλεννογόνους των ανδρικών και γυναικείων γεννητικών οργάνων, της ανώτερης αναπνευστικής οδού, του ορθού και άλλων οργάνων. Τα κονδυλώματα, τα κονδυλώματα και τα θηλώματα μειώνουν την ποιότητα ζωής, επιδεινώνουν την εμφάνιση και μειώνουν την αυτοεκτίμηση.

Πού να πάτε σε περίπτωση ασθένειας

Δεδομένου ότι η ασθένεια είναι συχνά ασυμπτωματική, συχνότερα ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια ιατρικής εξέτασης. Διάφορα νεοπλάσματα στο δέρμα - θηλώματα στο λαιμό, τη μασχάλη, κάτω από το στήθος, τα γεννητικά όργανα και άλλα μέρη του σώματος - συνήθως προκαλούν ανησυχία και επίσκεψη γιατρού.

Εάν εμφανιστούν θηλώματα, κονδυλώματα και άλλα νεοπλάσματα στο δέρμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν δερματολόγο ή έναν δερματοεγγενολόγο.

Για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κινδύνου καρκίνου, πραγματοποιείται ανάλυση κυτταρολογικού ιστού:

 • Για να προσδιοριστεί η ογκογονικότητα των νεοπλασμάτων στο δέρμα, αφαιρείται ένα από τα κονδυλώματα και εξετάζονται τα κύτταρά του για να εκτιμηθεί η παρουσία αλλαγών. Η ογκολογία αποδεικνύεται από εκφυλισμένα ή ήδη εκφυλισμένα καρκινικά κύτταρα.
 • Για την εκτίμηση της ανάπτυξης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, πραγματοποιείται κυτταρολογική εξέταση αποξεσμάτων από την επένδυση του τραχήλου και του τραχήλου της μήτρας. Η ανάλυση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μια τεχνική που έχει αναπτυχθεί ειδικά για την έγκαιρη ανίχνευση καρκινικών προδρόμων του τραχήλου - χρώση Παπανικολάου (PAP test).
 • Για να επιβεβαιωθεί η παρουσία του ιού στο σώμα και να προσδιοριστεί ο τύπος του, συνταγογραφείται PCR ανάλυση επιχρισμάτων από τον αυχενικό σωλήνα στις γυναίκες και από την ουρήθρα στους άνδρες. Η μοριακή βιολογική PCR χρησιμοποιείται επιπλέον για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Η ανάλυση συνταγογραφείται ακόμη και με αμφίβολα αποτελέσματα της κυτταρολογίας.

Στο 10-15% των μολυσμένων, το τεστ ανιχνεύει πολλές παραλλαγές του ιού ταυτόχρονα.

Σπουδαίος!Κατά την πρώτη ανίχνευση νεοπλασίας στο δέρμα ή τους βλεννογόνους, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου προσφέρει μεγάλες πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης.

Για θηλώματα στο δέρμα και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων, απαιτείται ογκολογική εξέταση τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.

Φαρμακευτική θεραπεία

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον HPV σήμερα. Παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα σε όλο τον κόσμο, κανένα φάρμακο δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί για την καταστροφή του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Έχει αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον HPV σχετίζεται άμεσα με την ανοσολογική κατάσταση ενός ατόμου: με μειωμένη ανοσία, ο ιός συμπεριφέρεται πιο επιθετικά και πιο συχνά προκαλεί τη μετατροπή κονδυλωμάτων και κυττάρων θηλώματος σε κακοήθεις όγκους. Από αυτή την άποψη, υπάρχει η άποψη ότι φάρμακα από την ομάδα των ανοσοτροποποιητών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο.

Ωστόσο, η κλινική αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την αύξηση της ανοσίας δεν έχει αποδειχθεί από καμία επιστημονική έρευνα και δεν χρησιμοποιούνται πουθενά στον κόσμο, εκτός από τις μετασοβιετικές χώρες. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι διαβεβαιώσεις των κατασκευαστών σχετικά με την υψηλή απόδοση και την απόλυτη ασφάλεια αυτών των κεφαλαίων δεν είναι παρά ένα κόλπο μάρκετινγκ.

Η ασυλία είναι ένα πολύπλοκο, πολυσυστατικό σύστημα και η σύγχρονη επιστήμη δεν γνωρίζει ποια μέρη αυτού του συστήματος πρέπει να διεγερθούν προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ιοί.

Στην κλινική πράξη, χρησιμοποιούνται κυρίως καταστρεπτικές θεραπείες - αφαίρεση κονδυλωμάτων και θηλωμάτων με ηλεκτροπηξία, λέιζερ, κρυο -καταστροφή, ακτινοχειρουργική και χημικές ουσίες. Μετά από λίγο καιρό μετά την αφαίρεση, τα νεοπλάσματα μπορεί να εμφανιστούν ξανά στο δέρμα, καθώς οι καταστρεπτικές μέθοδοι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό από μόνες τους. Μια επαναλαμβανόμενη αφαίρεση υποδεικνύεται για ένα επαναλαμβανόμενο ιστορικό.

Ειδικότητα της θεραπείας στις γυναίκες

Το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και πρόληψης του HPV στις γυναίκες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς ο ιός είναι η κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως.

Ο HPV στις γυναίκες εκδηλώνεται με τη μορφή ωχρού ρόδινου θηλώδους αναπτύγματος στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον προθάλαμο και τα τοιχώματα του κόλπου, του τραχήλου και της ουρήθρας. Οι σχηματισμοί στον τράχηλο ανιχνεύονται όταν εξετάζονται από γυναικολόγο με καθρέφτες.

Σε όλες τις γυναίκες άνω των 21 ετών που είναι σεξουαλικά ενεργές συνιστάται να κάνουν εξετάσεις HPV κάθε χρόνο. Εάν ο HPV ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια του προσυμπτωματικού ελέγχου, συνταγογραφείται ένα τεστ PAP.

Εάν και οι δύο αναλύσεις επιβεβαίωσαν την παρουσία ιού στο σώμα, συνταγογραφείται μια πιο λεπτομερής εξέταση, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης για τον εντοπισμό παθολογικών αλλαγών στον ιστό.

Εάν και τα δύο τεστ είναι αρνητικά, η επόμενη ολοκληρωμένη εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από 3 χρόνια. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει γυναίκες με αρνητικό τεστ PAP αλλά θετικό αποτέλεσμα προληπτικού ελέγχου για τον HPV: τους χορηγείται κολποσκόπηση (εξέταση του τραχήλου της μήτρας) και βιοψία - δείγμα ιστού που λαμβάνεται για έρευνα. Η επόμενη εξέταση έχει προγραμματιστεί το αργότερο ένα χρόνο αργότερα.

Σπουδαίος!Ο HPV δεν αποτελεί εμπόδιο στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό: ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο μωρό σας είναι ελάχιστος. Εάν μια γυναίκα δεν έχει HPV και δεν έχει εμβολιαστεί κατά λοίμωξης, ο εμβολιασμός πρέπει να αναβληθεί μέχρι το τέλος του θηλασμού.

Θεραπεία για άνδρες

Ο HPV είναι συχνά ασυμπτωματικός στους άνδρες, αλλά οι άνδρες είναι φορείς του ιού και μολύνουν τους σεξουαλικούς συντρόφους τους. Όταν εμφανίζονται θηλώματα, εντοπίζονται κυρίως στην ακροποσθία και τη βλεννογόνο, στο όσχεο, στον πρωκτό και στην ουρήθρα.

Το σύμπλεγμα της θεραπείας περιλαμβάνει την καταστροφή των θηλωμάτων με στόχο τη φυσική βλάβη των κυττάρων τους.

Λαϊκές μέθοδοι

Η παραδοσιακή ιατρική προσφέρει πολλές συνταγές για να απαλλαγούμε από θηλώματα, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αφαίρεση νεοπλασμάτων στο δέρμα χωρίς διαβούλευση με ειδικό και κυτταρολογική εξέταση των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. Η επιθετική δράση στα καρκινικά κύτταρα επιταχύνει την ανάπτυξή τους και οδηγεί στην ταχεία ανάπτυξη κακοήθων νεοπλασμάτων.

Από τις λαϊκές συνταγές για την αφαίρεση των θηλωμάτων αξίζει προσοχή:

 • Ο χυμός celandine θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα θηλώματα εάν εφαρμοστεί στον ίδιο τον σχηματισμό και στη ρίζα του αρκετές φορές την ημέρα.
 • βάμμα αλκοόλ από λουλούδια πικραλίδα - αλείψτε αρκετές φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς.
 • ένα μείγμα συμπιεσμένου πολτού σκόρδου με κρέμα ή βούτυρο εφαρμόζεται σε θηλώματα με τη μορφή συμπίεσης για 2-3 ώρες.

Σπουδαίος!Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε παραδοσιακό φάρμακο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας!

Αφαίρεση θηλωμάτων με χειρουργικές μεθόδους

Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει αρκετές αποτελεσματικές μεθόδους για τη χειρουργική αφαίρεση των θηλωμάτων:

 • θεραπεία με λέιζερ - η αποτελεσματικότητα φτάνει το 90%, αλλά υπάρχει κίνδυνος υποτροπής και οι πληγές θα επουλωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Η κρυοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά η διαδικασία απαιτεί μεγάλη ακρίβεια για να μην επηρεάσει τον υγιή ιστό.
 • Η αφαίρεση με χημικά σκευάσματα χρησιμοποιείται σπάνια λόγω της χαμηλής αποτελεσματικότητάς της και του κινδύνου βλάβης των βλεννογόνων.

Αξίζει να αφαιρέσετε τα θηλώματα εάν:

 • σημαντική αισθητική δυσφορία,
 • υψηλό κίνδυνο τραυματισμού
 • την πιθανότητα εκφυλισμού σε κακοήθη νεοπλάσματα.

Τα θηλώματα πρέπει να αφαιρούνται σε ιατρική μονάδα μόνο κατόπιν σύστασης γιατρού.

Τι να κάνετε εάν το θηλώματα είναι κατεστραμμένο

Ο τραυματισμός του θηλώματος είναι επικίνδυνος με κίνδυνο μόλυνσης του τραύματος και επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων σχηματισμών.

Σε περίπτωση τυχαίας βλάβης του θηλώματος, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το σημείο τραυματισμού με άσηπτο παράγοντα και να εφαρμοστεί βακτηριοκτόνος γύψος στο τραύμα. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη

Η πιο σημαντική μέθοδος προστασίας από τον HPV είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, τα κορίτσια εμβολιάζονται μεταξύ 9 και 11 ετών και τα αγόρια εμβολιάζονται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, για παράδειγμα, για να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που μεταφέρουν τον ιό.

Σπουδαίος!Ο πιο αποτελεσματικός εμβολιασμός είναι πριν ξεκινήσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα. Παρόλο που το εμβόλιο είναι άμεσα διαθέσιμο, προστατεύει μόνο από τύπους HPV που δεν έχει συναντήσει ακόμη κάποιος.

Δύο εμβόλια HPV έχουν καταχωρηθεί και εγκριθεί για χρήση. Το αμερικανικό εμβόλιο προστατεύει από τους τύπους HPV 16 και 18, που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τους τύπους 6 και 11, μια κοινή αιτία κονδυλωμάτων, κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και άλλων νεοπλασμάτων. Το εμβόλιο, κατασκευασμένο στο Βέλγιο, προστατεύει από τον 16ο και τον 18ο τύπο του ιού.

Τα εμβόλια HPV έχουν υποβληθεί σε πολλές κλινικές μελέτες και έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και απολύτως ασφαλή. Περιέχουν μόνο πρωτεΐνες περιβλήματος ιών που χρησιμεύουν ως αντιγόνα για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μετά τον εμβολιασμό μειώνεται κατά περισσότερο από 90%.

δίπλωμα

Ο HPV είναι μια πολύ κοινή λοίμωξη που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Παρά την έλλειψη φαρμάκων για τον ιό, ο έγκαιρος εμβολιασμός και η σοβαρή στάση απέναντι στις μεθόδους προστασίας από τη μόλυνση κατά τη σεξουαλική επαφή θα βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου.