Ανάλυση για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων σε γυναίκες και άνδρες: κατάποση, αποκρυπτογράφηση

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων όπως ορίζεται

Η μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ένα από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ο ιός HPV θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και πρόκληση άλλων τύπων καρκίνου: πέους, στοματοφάρυγγα, ορθό. Η ετήσια παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης περίπου 1, 5 εκατομμύρια.

Ο συνολικός επιπολασμός του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων στο γενικό πληθυσμό είναι 10% στις γυναίκες και 20% στους άνδρες.

Σημείωση

Η λοίμωξη από τον HPV είναι πιο συχνή σε σεξουαλικά ενεργές νεαρές γυναίκες και άνδρες ηλικίας μεταξύ 16 και 25 ετών.

Περίπου το 50% των ομοφυλόφιλων ανδρών που κάνουν πρωκτικό σεξ κινδυνεύουν να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα πριν από τα κονδυλώματα του ορθού.

Σε ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες, ο κίνδυνος αυτός είναι 20%.

Ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της λοίμωξης από HPV σε άνδρες ή γυναίκες είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων.

Περίπου 189 γονότυποι HPV ταξινομούνται σύμφωνα με τη βιολογική τους θέση και το ογκογόνο δυναμικό τους. Περίπου 40 από αυτά μπορεί να επηρεάσουν το ουρογεννητικό σύστημα.

Κατηγορία κινδύνου Τύποι HPV
Υψηλού κινδύνου 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82
Χαμηλό ρίσκο 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81, 83, 89
Αβέβαιος κίνδυνος 26, 53, 66

Οι γυναίκες με διηθητικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με τύπους HPV

16, 18, 33, 45, 31 και 58, αλλά η κλινική έκβαση μπορεί να είναι διαφορετική.

Ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης HPV κερδίζει δημοτικότητα πρόσφατα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός δεν εξαλείφει την ανάγκη τακτικών επισκέψεων στον γιατρό. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι εξαφανίζεται μετά από 15-20 χρόνια, καθώς και ο ρόλος άλλων ανεξερεύνητων γονοτύπων του ιού στους οποίους το εμβόλιο δεν έχει καμία επίδραση.

Μέθοδοι διάγνωσης λοίμωξης από HPV

Σημειώστε ότι η διάγνωση μπορεί να γίνει με οπτική εξέταση, η οποία θα καθορίσει τη θέση των βλαβών και τις κλινικές εκδηλώσεις μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη διάγνωση του HPV:

 • κυτταρολογική μέθοδος (τεστ PAP);
 • υγρή κυτταρολογία;
 • εκτεταμένη κολποσκόπηση?
 • Ουρηθροκυστεοσκόπηση;
 • PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, επιβεβαιώνει την παρουσία DNA του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων).
 • Προσδιορισμός του ιικού φορτίου (HPV Digene test), PCR σε πραγματικό χρόνο - μέθοδοι ανίχνευσης του αριθμού των αντιγράφων DNA ογκογονικών ιών.
 • Μορφολογική έρευνα;
 • Ογκικοί δείκτες με τον προσδιορισμό των ογκοπρωτεϊνών p16, ki67, mcm2, mcm7 κ. λπ.

PCR διάγνωση του HPV

Η διάγνωση PCR μπορεί να πραγματοποιηθεί ποιοτικά και ποσοτικά (PCR σε πραγματικό χρόνο, HPV Digene test).

Σπουδαίος

Επί του παρόντος, η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η ανίχνευση λοίμωξης θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι προηγουμένως χρησιμοποιούμενες προβολές για τις γυναίκες είναι κυτταρολογικές και ιστολογικές, ωστόσο, λόγω της χαμηλής ειδικότητας, απαιτείται επανέλεγχος μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Μια διάγνωση PCR με αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των εξετάσεων από τον γυναικολόγο (μία / 5-6 χρόνια).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ποιοτικός ορισμός του HPV δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικός καθώς επιτρέπει μόνο την επιβεβαίωση της λοίμωξης. Για να λυθεί το ζήτημα της ανάγκης θεραπείας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες με κλινικές εκδηλώσεις, είναι καλύτερο να διεξαχθεί το τεστ HPV-Digene, το οποίο θα αποκαλύψει τη συγκέντρωση του ιού.

Κατά τη διεξαγωγή της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης, χρησιμοποιούνται εκκινητές συγκεκριμένου τύπου και είδους που ποσοτικοποιούν τον κίνδυνο κακοήθειας (κακοήθεια). Ο προσδιορισμός του ιικού φορτίου είναι ο πρωταρχικός σκοπός αυτών των δοκιμών.

Όταν τα επίπεδα HPV DNA είναι υψηλότερα από 5000 γονιδιώματα και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου είναι υψηλή, ενδείκνυται θεραπεία που στοχεύει στην καταστολή της δραστηριότητας του HPV. Λιγότερα από 3000 γονιδιώματα - χαμηλός κίνδυνος.

Τα διαγνωστικά PCR μπορούν να ανιχνεύσουν όλους τους τύπους ογκογόνων ιών σε άνδρες και γυναίκες.

Εκτός από το τεστ HPV, η διάγνωση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και HIV είναι υποχρεωτική· αυτές οι ασθένειες θεωρούνται συμπαράγοντες λοίμωξης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Δεδομένου ότι η σύνδεση μεταξύ του HPV και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του πέους και του ορθού έχει τεκμηριωθεί, δικαιολογούνται μοριακές μέθοδοι για την ανίχνευση του HPV DNA σε βιοϋλικό. Χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα:

 • κολπική έκκριση και εξίδρωμα του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.
 • Ξύσιμο ουρήθρας στους άνδρες.
 • Σπέρμα;
 • Πρωκτική απόρριψη;
 • Φάρυγγα βλέννα?

Ιταλοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη που έδειξε ότι η διάγνωση PCR (88-100%) είναι πιο αποτελεσματική από την κυτταρολογική (34-86%) στην πρόληψη του διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η ειδικότητα του τεστ HPV (82-97%) θεωρείται υψηλότερη από την ειδικότητα της κυτταρολογικής εξέτασης (78-99%).

Στους περισσότερους ανθρώπους, η μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων θεραπεύεται μόνη της χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Ωστόσο, σε γυναίκες άνω των 30 ετών, ο HPV σπάνια εξαλείφεται αυθόρμητα, επομένως, ως μέρος της παρακολούθησης του καρκίνου, συνιστάται τακτική εξέταση, η οποία στη Ρωσική Ομοσπονδία πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Σε ορισμένες χώρες, εάν το αποτέλεσμα της ανάλυσης PCR για ιό θηλώματος και κυτταρολογία κατά την εξέταση μιας γυναίκας είναι αρνητικό, το διάστημα για να περάσει η εξέταση είναι 1 φορά στα 3 χρόνια, με αρνητική κυτταρολογία, αλλά θετικά αποτελέσματα της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης με εξαιρετικά ογκογόνο Τύποι HPV, γίνεται ετήσια εξέταση με κολποσκόπηση.

Οι άνδρες εξετάζονται ετησίως από ουρολόγο, σε περίπτωση σχηματισμών ύποπτων για λοιμώξεις από ιό θηλώματος, δικαιολογείται η διαβούλευση με δερματοφλεβολόγο.

Σπουδαίος

Ανάλογα με την ένδειξη, ειδικά εάν υπάρχει υποψία ότι γίνεται κακοήθης όγκος, είναι δυνατή η βιοψία.

Κολποσκόπηση σε γυναίκες

Η κολποσκόπηση είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη διαγνωστική μέθοδος για τις γυναίκες, τα αποτελέσματα της οποίας επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων για την ανάγκη παρακολούθησης.

Σπουδαίος

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 99-100% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας σχετίζονται με υψηλά ογκογόνους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης κολποσκόπησης, ο τράχηλος θεραπεύεται με διάλυμα ή οξικό οξύ, με την αλληλεπίδραση του οποίου συμβαίνουν τα ακόλουθα:

 • Ελάφρυνση του επιθηλίου;
 • Μωσαϊκό;
 • ακριβής;
 • άτυπη ζώνη μετασχηματισμού.

Μετά τη χρώση με διάλυμα, με φόντο τον ιό HPV, η τροποποιημένη περιοχή παίρνει τη μορφή «σιμιγδαλιού».

Σε μια κυτταρολογική μελέτη, τα κύρια σημάδια μόλυνσης είναι η παρουσία κυττάρων με κοιλοκυττάρωση και δυσκεράτωση, γεγονός που υποδηλώνει CIN.

Κυτταρολογική διάγνωση του HPV

Το υλικό μαζεύεται με ειδική βούρτσα. Στις γυναίκες - από μια ύποπτη περιοχή του τραχήλου της μήτρας, στους άνδρες - από την ουρήθρα, προσδιορίστε τον τύπο, τον αριθμό και την αλλαγή των κυττάρων του βλεννογόνου.

Τεστ Παπανικολάου, τεστ Παπανικολάου και υγρή κυτταρολογία

Το τεστ Παπανικολάου - μια μη επεμβατική μελέτη που χρησιμοποιείται στη γυναικολογική πρακτική, καθιστά δυνατή τη διάγνωση πρώιμου σταδίου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου πριν από την ανάπτυξη κλινικών εκδηλώσεων. Ο στόχος είναι να εντοπιστούν άτυπα κύτταρα που είναι ύποπτα για μια διαδικασία όγκου. Στο τυπικό τεστ Παπανικολάου, το υλικό που λαμβάνεται με την κυτταροβούρτσα χρωματίζεται και εξετάζεται στο μικροσκόπιο.

Μια προληπτική μελέτη για την ανίχνευση του καρκίνου αναπτύχθηκε από τον Γ. Παπανικολάου το 1940 και ελέγχει τα απολεπισμένα κύτταρα που είναι ύποπτα για καρκίνο ή προκαρκινικές βλάβες.

Η κυτταρολογική ανάλυση υγρών είναι ένας τύπος τεστ Παπανικολάου, ένας πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος για τη διάγνωση του HPV. Κατά τη διεξαγωγή μελέτης, το βιοϋλικό δεν τοποθετείται σε αντικειμενοφόρο, αλλά σε ειδικό υγρό συντηρητικό.

βιοψία

Η στοχευμένη βιοψία του τραχήλου της μήτρας και η απόξεση της βλεννογόνου μεμβράνης του τραχηλικού σωλήνα με επακόλουθη ιστολογική εξέταση πραγματοποιούνται εάν:

 • Ανίχνευση άτυπων κυττάρων με βάση τα αποτελέσματα της κυτταρολογίας,
 • σε υψηλής ογκογόνους τύπους HPV με αλλαγές που εντοπίζονται με την κολποσκόπηση,
 • με εμφανή σημάδια παθολογίας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των τεστ HPV.

Μια βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άνδρες εάν υπάρχει υποψία HPV. Εάν τα κονδυλώματα είναι βαθιά μέσα στην ουρήθρα, το υλικό βιοψίας λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ουρηθροσκόπησης.

Ιστολογική εξέταση

Η ιστολογία για τον HPV είναι μια διαγνωστική διαδικασία κατά την οποία ο ειδικά θεραπευμένος ιστός θηλώματος εξετάζεται υπό μικροσκόπιο. Η μελέτη είναι 100% ενημερωτική για την επιβεβαίωση της κακοήθειας.

Ιστολογικές εκδηλώσεις:

 • εξωφυτικά επίπεδα κονδυλώματα με δυσκεράτωση και ακάνθωση,
 • Αλλαγές στο κυτταρόπλασμα του πλακώδους επιθηλίου,
 • ΣΕ,
 • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας,
 • Καρκίνος του πέους
 • καρκίνο του πρωκτού.

Έχουν προταθεί αρκετές επιλογές για τον έλεγχο της μόλυνσης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Στην πρώτη περίπτωση, πραγματοποιείται κυτταρολογική εξέταση, στη δεύτερη, χρησιμοποιούνται διαγνωστικά PCR για να προσδιοριστεί εάν ο HPV είναι παροδικός. Για το σκοπό αυτό, συνταγογραφείται ξανά ανάλυση PCR μετά από 6 μήνες.

Ποιος πρέπει να είναι σε HPV. να δοκιμαστεί;

Οι ποιοτικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται συχνότερα σε μαζικές εξετάσεις για πρόληψη, οι ποσοτικές εξετάσεις συνταγογραφούνται όταν μια κλινική εικόνα υποδηλώνει λοίμωξη από HPV.

Επιπλέον, οι ενδείξεις για το τεστ HPV είναι οι εξής:

 • απροστάτευτη «περιστασιακή» σεξουαλική επαφή.
 • Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
 • Ανίχνευση ΣΜΝ;
 • επιβαρυμένο γυναικολογικό ιστορικό?
 • HIV λοίμωξη;
 • προγραμματισμένη εγκυμοσύνη?
 • έχουν περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους.

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία συνιστάται να υποβάλλονται σε εξετάσεις για HPV κάθε 3-5 χρόνια.

Τι είδους διαγνωστικά χρειάζονται - ο γιατρός θα σας πει.

Η εξέταση των ανδρών για HPV δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση κλινικών εκδηλώσεων, μερικές φορές η διάγνωση γίνεται με επιβαρυμένο μαιευτικό και γυναικολογικό ιστορικό της συντρόφου.