Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι η πιο συχνή ιογενή λοίμωξη του γεννητικού συστήματος.

Γενικές πληροφορίες

HPV είναι μια ομάδα ιών που είναι εξαιρετικά κοινά σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερα από 190 τύπους του ιού, εκ των οποίων τουλάχιστον 13 είναι που προκαλούν καρκίνο (που είναι γνωστή ως υψηλού κινδύνου τύπους). Ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, και οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται σύντομα μετά από να γίνει σεξουαλικά ενεργοί. Τους δύο τύπους του HPV (16 και 18) προκαλούν το 70% του καρκίνου του τραχήλου περιπτώσεις (CC) και προκαρκινικές παθολογικές καταστάσεις του τραχήλου της μήτρας.

Η πιθανότητα να είναι άρρωστος

ο αιτιολογικός παράγοντας του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων

Ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, και οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται σύντομα μετά από να γίνει σεξουαλικά ενεργοί. Αλλά για τη μετάδοση του ιού διεισδυτικό σεξ δεν είναι απαραίτητη. Η σωματική επαφή των γεννητικών οργάνων είναι μια καθιερωμένη από τη μετάδοση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων λοίμωξη. Ομάδες υψηλού κινδύνου του ιού HPV λοίμωξη είναι παιδιά και έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών.

Ο καρκίνος του τραχήλου προκαλείται από σεξουαλικά επίκτητη λοίμωξη με ορισμένους τύπους του ιού HPV. Οι παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: η πρώτη σεξουαλική επαφή σε νεαρή ηλικία, πολλούς ερωτικούς συντρόφους, καταστολή του ανοσοποιητικού (π. χ. HIV-λοίμωξη άτομα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο της HPV λοίμωξης και έχουν μολυνθεί από ένα ευρύτερο φάσμα των τύπων HPV).

Τα συμπτώματα και το χαρακτήρα της νόσου

Οι περισσότερες HPV λοιμώξεις δεν προκαλούν συμπτώματα ή ασθένεια και να επιλύσετε αυθόρμητα (περίπου 90% σαφές μέσα σε 2 χρόνια). Ωστόσο, η επίμονη λοίμωξη με ορισμένους τύπους του ιού HPV (πιο συχνά τύποι 16 και 18) μπορεί να προκαλέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις. Χωρίς θεραπεία, αυτές οι βλάβες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μέχρι σήμερα, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η πιο κοινή ασθένεια που σχετίζεται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η τέταρτη από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου στις γυναίκες και η έβδομη συνολικά: εκτιμώμενη 528 000 νέες περιπτώσεις στον κόσμο το 2012.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν την τάση να εμφανίζονται μόνο σε προχωρημένο στάδιο του καρκίνου και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ακανόνιστη, intermenstrual (μεταξύ των περιόδων) ή ανώμαλη κολπική αιμορραγία μετά τη συνουσία;
  • Πόνος στην πλάτη, το πόδι ή της πυέλου;
  • Κόπωση, απώλεια βάρους, απώλεια της όρεξης;
  • Δυσάρεστες αισθήσεις στον κόλπο ή την απαλλαγή με μια δυσάρεστη οσμή;
  • Ένα πρησμένο πόδι.

Στα μεταγενέστερα στάδια, μπορείτε να δείτε πιο σοβαρά συμπτώματα.

HPV λοίμωξη είναι επίσης εμπλέκονται στην 20-90% των περιπτώσεων πλακώδες καρκίνωμα του πρωκτού, του στοματοφάρυγγα, το αιδοίο, τον κόλπο και το πέος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το 90% όλων των περιπτώσεων του καρκίνου του πρωκτού που προκαλείται από τον HPV-16 και HPV-18, και το 40% των περιπτώσεων του καρκίνου του αιδοίου, τα οποία είναι ως επί το πλείστον βρίσκονται σε ηλικιωμένες γυναίκες, σχετίζονται με τον HPV-16.

HPV λοίμωξη που προκαλείται από χαμηλού κινδύνου τύπους προκαλέσει κονδυλωματωδών αλλοιώσεων σε άνδρες και γυναίκες (κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή αφροδίσια κονδυλώματα). Ο μέσος χρόνος μεταξύ της μόλυνσης με τους τύπους HPV-6 ή 11 και την ανάπτυξη της αφροδίσια κονδυλώματα είναι 11-12 μήνες για τους άνδρες και 5-6 μήνες σε νεαρές γυναίκες 16. Κονδυλωματωδών αλλοιώσεων είναι δύσκολο να θεραπευτούν.

HPV-6 και HPV-11 μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σπάνια πάθηση, γνωστή ως υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση (RRP), όπου κονδυλώματα σχηματίζονται στο λάρυγγα ή άλλα μέρη του αναπνευστικού συστήματος. RRP εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών (νεανική RRP) ή άτομα της τρίτης δεκαετίας της ζωής (ενηλίκων PRP). Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι γυναίκες με κονδυλώματα των γεννητικών HPV λοίμωξη μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο μωρό κατά τον τοκετό. Ανεπεξέργαστα RPE μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό πρόβλημα, λόγω της απόφραξης των αεραγωγών.

Επιπλοκές της νόσου

Έχει διαπιστωθεί ότι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο 100% των περιπτώσεων προκαλείται από ογκογόνους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Σε γυναίκες με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για 15-20 χρόνια. Γυναίκες με ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα, με την HIV λοίμωξη, ελλείψει της θεραπείας, η ανάπτυξη μπορεί να απαιτήσει μόνο 5-10 χρόνια. Παρά τα περιορισμένα δεδομένα σχετικά με anogenital καρκίνου από ό, τι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ένας αυξανόμενος αριθμός αποδεικτικά στοιχεία για τη σχέση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων με καρκίνο του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου και του πέους. Αν και αυτοί οι καρκίνοι είναι λιγότερο συχνές από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, την ένωσή τους με τον HPV τους καταστήσει ενδεχομένως ικανή να της πρόληψης μέσω της χρήσης της ίδιας στρατηγικές για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου.

Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο (κυρίως οι τύποι 6 και 11) μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και αναπνευστική θηλωμάτωση (μια ασθένεια στην οποία οι όγκοι αναπτύσσονται στην αναπνευστική οδό που οδηγεί από τη μύτη και το στόμα στους πνεύμονες). Αν και αυτές οι συνθήκες πολύ σπάνια να οδηγήσει σε θάνατο, που συχνά μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι πολύ συχνές και ιδιαίτερα μολυσματικά.

Θνησιμότητα

Υπάρχει μια μεγάλη παγκόσμια θνησιμότητα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (52%), η οποία προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Το 2012, περίπου 270 000 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, περισσότερο από το 85% αυτών των θανάτων συνέβησαν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Θεραπεία

Προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι δοκιμή για προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο μεταξύ των γυναικών που δεν έχουν συμπτώματα και να αισθάνονται απόλυτα υγιής. Κατά την εξέταση ανιχνεύει τις προ-καρκινικές βλάβες, αυτά μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί και έτσι να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου. Προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί επίσης να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, με υψηλή πιθανότητα επιτυχίας της θεραπείας.

Με δεδομένο το γεγονός ότι προκαρκινικές καταστάσεις αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια, κάθε γυναίκα ηλικίας 30-49 ετών συνιστάται να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου, αλλά καλύτερα – περισσότερο. Προβολή αποτελεσματική στη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε περίπτωση που η συμμετοχή ενός σημαντικού αριθμού γυναικών.

Επί του παρόντος διατίθεται σε 3 διαφορετικούς τύπους των δοκιμών ελέγχου:

  • Τακτικά το τεστ ΠΑΠ (Παπανικολάου) και η μέθοδος της υγρής Κυτταρολογίας (LBC);
  • Οπτική επιθεώρηση ενώ το οξικό οξύ.
  • Δοκιμές για υψηλού κινδύνου τύπους του HPV.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχουν προγράμματα που προσφέρουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξέταση που μπορεί να εντοπίσει πιο προκαρκινικές βλάβες σε στάδια, όταν μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί. Έγκαιρη θεραπεία του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων να αποτρέψει έως και 80% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε αυτές τις χώρες.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η περιορισμένη πρόσβαση σε αποτελεσματική διαλογή σημαίνει ότι η ασθένεια είναι συχνά ανιχνεύονται μόνο στα τελευταία στάδια, όταν τα συμπτώματα αναπτυχθούν. Επιπλέον, η θεραπεία της νόσου σε αυτά τα τελευταία στάδια είναι αναποτελεσματική, με αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε αυτές τις χώρες.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι τα υπάρχοντα δύο εμβόλια είναι ασφαλή και πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης με τον HPV 16 και 18. Και τα δύο εμβόλια να λειτουργούν καλύτερα, αν χορηγηθεί πριν από την έκθεση στον ιό, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να χορηγηθούν πριν από την πρώτη σεξουαλική επαφή. Εμβόλια, δεν θεραπεύουν την λοίμωξη HPV ή ιού HPV-σχετιζόμενες παθήσεις (όπως ο καρκίνος).

Ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει ο εμβολιασμός των αγοριών κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι εμποδίζει καρκίνους των γεννητικών οργάνων σε άνδρες και γυναίκες, και ένα από τα εμβόλια που διατίθενται, επίσης, εμποδίζει την ανάπτυξη των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων σε άνδρες και γυναίκες. Επιπλέον, ο εμβολιασμός των αγοριών χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την κυκλοφορία του ιού HPV στον πληθυσμό των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Ο που συστήνει τον εμβολιασμό των κοριτσιών ηλικίας 9-13 ετών, καθώς αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό, από την άποψη του κόστους, τη δημόσια υγεία μέτρο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

HPV εμβολιασμός δεν αντικαθιστά τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε χώρες όπου το HPV εμβόλιο έχει εισαχθεί, μπορεί επίσης να είναι αναγκαίο να αναπτύξουν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. Μέχρι το τέλος του 2013, το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων εισήχθη σε 55 χώρες.

Σύγχρονα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι ενώ η εγγραφή κορίτσια 12-13 ετών με πλήρες πρόγραμμα από την αρχική ανοσοποίηση (3 δόσεις) εμβόλιο κατά ιός του θηλώματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 63%, η τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του τρίτου βαθμού (precancer) – 51%, κυτταρολογική διαταραχές σε ομάδες ηλικίας έως και 30 ετών – από το 27%.

Τα εμβόλια

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο εμβόλια που προστατεύουν έναντι 16 και 18 τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων που προκαλούν τουλάχιστον το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Αυτά τα εμβόλια επίσης να παρέχουν κάποια προστασία ενάντια σε άλλους λιγότερο κοινούς τύπους του HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ένα από τα εμβόλια που επίσης προστατεύει από τύπους HPV 6 και 11 που προκαλούν κονδυλωματωδών αλλοιώσεων.

Ανάπτυξης και την καταχώριση των εμβολίων κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων λοίμωξη καθορίζεται η δυνατότητα πρωτογενούς πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το τελευταίο κρούσμα

Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με τις εκτιμήσεις ετησίως 530 000 νέες περιπτώσεις της νόσου, περίπου 270 000 ασθενείς πεθαίνουν.

Η συχνότητα αυξάνεται.

Ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε κάθε γυναίκα, σε μια μέση διάρκεια ζωής είναι 0,53%.

Ιστορικές πληροφορίες και ενδιαφέροντα στοιχεία

Στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα του εικοστού αιώνα ο λόγιος Χάρολντ Tsur Hausen διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι πάντοτε μολυνθεί από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Το 1983 ανακάλυψε το DNA papillomavirus σε βιοψίες καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και αυτό το γεγονός μπορεί να θεωρηθεί η ανακάλυψη των ογκογόνων ιών HPV-16. Το 2008, η Επιτροπή των Νόμπελ απένειμε το βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας ή ιατρικής Harald zur Hausen για την ανακάλυψη ότι ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.